VIATA » Razboi si pace


BACK

Un cataroi in desert

Cristian Tudor POPESCU

Pentru ceea ce se numeste lumea civilizata, Osama bin Laden este in clipa de fata intruchiparea diavolului, a raului absolut. Nici n-ar putea fi altfel cand ruinele fumegande din inima Americii arata ca o parte a regatului Satanei. Dincolo insa de acest monstru pokemon, imagine bidimensionala, de desen animat, aceeasi lume nu mai vrea sa vada nimic. De ce a ajuns un multimilionar saudit, un barbat frumos - dupa opinia acelor conationale ale noastre dornice sa-si aduca aportul" la analiza fenomenului -, tanar, instruit, cu un viitor de vis in fata, un ucigas in masa care se considera el insusi un mort viu?

Acesta nu este si nu trebuie sa fie un razboi al civilizatiilor. Dar cauza lui profunda o reprezinta desconsiderarea civilizatiei islamice de catre America. Bivolul politic Silvio Berlusconi, acest Catarama al Italiei, a fost cat se poate de sincer in primitivismul lui de dreapta" cand a afirmat ca Islamul reprezinta o civilizatie inferioara Occidentului. Pacat ca nu s-a gasit un arab care sa-i raspunda ca, atunci cand isi socoteste banii, magnatul italian foloseste flexibilele cifre arabe si nu greoaiele cifre romane inventate de stramosii lui. Scuzele ulterioare ale lui Berlusconi nu conving pe nimeni: dispretul fata de o civilizatie care nu dispune de mijloacele inaltei tehnologii este inradacinat in Occident si acest dispret a dus la intrarea trupelor americane in Arabia Saudita in 1990, in timpul razboiului din Golf. Atunci, Osama bin Laden a suferit, potrivit relatarii prietenului sau din excelentul documentar prezentat de PRO TV - un adevarat soc psihic. Renegatul saudit este in mod limpede un credincios autentic, un idealist gen Che Guevara, in stare sa moara pentru o idee, total dezinteresat de banii si de pozitia sociala care i-a stat la dispozitie. Chiar daca in Saudia nu au murit oameni, prezenta bocancului american pe nisipul Meccai si Medinei, al sfintei pietre negre Kaaba, unde Mahomed a primit mesajul lui Alah, a sapat in sufletul lui Osama si al atator credinciosi ferventi acelasi peisaj devastator ca privelistea Gemenilor prabusiti pentru americani. Acesta este momentul in care Osama, aliat si creatie militara a Americii, jura razboi pe viata si pe moarte dinastiei conducatoare a Saudiei si invadatorului american. S-o fi gasit atunci la Casa Alba vreo minte limpede si suficient de cultivata care sa-i atraga atentia lui Bush senior ca pasind pe pamanturile sfinte ale Islamului armata americana calca pe o megabomba cu ceas? Ca e mai bine sa se evite Arabia Saudita, folosindu-se alte zone pentru bazele de operatiuni? Banuiesc ca da, dar omul a fost taxat probabil drept un intelectual sovaielnic si trimis la reciclare. Cum sa se impiedice Aliotmanul american de un cataroi in desert?

Irakul nationalist si antifundamentalist, precum si problema palestiniana sunt motive lipite" ca sa dea bine pe discursul lui Osama - sediul urii lui se afla in nobila Arabie Saudita, in inima religiei islamice. Arogantei supertehnologii americane, bin Laden i-a opus oameni inarmati cu bricege, dar dispusi sa se autosuprime pentru credinta lor. Mi-e teama ca nici dupa ce vor pasoci cu bombe si rachete tot Afganistanul, nici dupa ce il vor lichida pe Osama bin Laden, un ucigas pregatit sa paraseasca aceasta lume in orice clipa, si vor sfarama reteaua Al Qaeda, americanii nu vor intelege de unde li s-a tras si nu vor accepta ideea ca nu poti sa reduci contactul cu o alta civilizatie la pretul barilului de petrol. Si ca in afara de tehnologie mai exista si omul...


Copyright S.C. ADEVARUL S.A., Piata Presei Libere 1, Bucuresti, Romania - All rights reserved


BACK