VIATA » Razboi si pace


BACK

Romanii, mizeria si moartea

de Cristian Tudor Popescu

       "Multumim lui Dumnezeu ca am fost la locul si timpul potrivit", au spus reporterului Adevarului romanii aflati ilegal la munca in Spania care au ajuns pe paturile spitalelor din Madrid. Ei multumesc lui Dumnezeu nu ca au pierdut trenul in dimineata de joi, ci ca s-au aflat in el, ca au fost raniti si mutilati. De ce? Pentru ca autoritatile spaniole le-au pus la capul patului de suferinta documentele de rezidenta in Spania. Acesti amarati pot ramane acum linistiti sa culeaga rosii si capsuni, nu ii mai poate sili nimeni sa se intoarca in mizeria fara speranta din Romania. Faptul ca ar putea fi ucisi aiurea pe meleaguri straine e putin fata de amintirea saraciei si umilintelor de acasa.
       E mai bine in trenul mortii decat sa mananci pesti otraviti adunati de pe Siret sau Olt. Nici unul nu vrea inapoi in patrie. Cu atat mai mult cu cat moartea multa si dintr-o data va sa vina si pe la noi. Osama bin Laden a anuntat ca toti cruciatii si aliatii lor vor plati. Romania e aliatul Americii, ca si Spania. Armata Romana defileaza in pas NATO. Am trimis trupe in Irak. Moartea a intrat in Europa. Nu ne ramane decat sa speram ca Al-Qaida va proceda potrivit clasamentului care ne plaseaza in coada Europei, de-acum si dupa Bulgaria, si ne va lua la urma. De fapt, nu suntem nici macar acolo, ci in neant, unde ne trimite aceeasi Europa, nu Al-Qaida: canalul Euronews a anuntat ieri, obsedant, ore in sir, ca strainii ucisi in atentate sunt din Bulgaria, Chile, Peru, Filipine s.a., de Romania nici o vorba. Cei 9 romani morti de pana acum sunt nu numai morti, ci si negijabili, ca niste caini sau pisici care s-ar fi nimerit prin zona. Poate Romania sa lupte cu terorismul tip Al-Qaida? Asta necesita doua lucruri: un inalt nivel de organizare interna si un spirit comunitar dezvoltat. In Anglia, de pilda, in fiecare autobuz si la fiecare colt de strada e o camera de luat vederi. Cosurile de gunoi din Londra sunt desfiintate din anii '70, in urma atentatelor IRA, toata lumea arunca resturile pe jos pentru a fi stranse integral noaptea. Orice obiect abandonat, de la o poseta pana la un Mercedes, este imediat raportat politiei. Serviciile secrete britanice au reusit sa neutralizeze in decembrie anul trecut - amintiti-va cursele British Airways spre America anulate in ultimul moment - ceva ce ar fi putut semana cu Atocha. E de imaginat asa ceva la noi? Cine o sa dejoace planurile teroristilor, SRI-ul si SIE, conduse pana mai ieri de superspionul Talpes, si acum de madam Chanel? Agentii nostri secreti, cand nu se afla in treaba, sunt ocupati sa faca dosare cu care sa poata fi trosniti, la momentul potrivit, ministri, parlamentari si politicieni incomozi.
       Politia n-a fost in stare sa-i prinda pana azi nici macar pe batausii ziaristilor Ino Ardelean si Szondi Zoltan. Probabil ca teroristii or sa fie si ei trecuti in megaparohia lui Blanculescu, care cu siguranta le va veni de hac cu doua-trei declaratii zburlite. Cat priveste sprijinul populatiei... O geanta abandonata in metrou fie va fi ciordita, fie ignorata - nu ma bag, nu m-amestec. Al-Qaida nici nu trebuie sa se deranjeze prea mult, se gasesc urgent pe la noi insi care, pentru o mie de parai, sa-ti faciliteze aruncarea in aer a metroului, Bucuresti Mall-ului sau Garii de Nord. Bombele din trenurile spaniole au fost detonate cu ajutorul telefoanelor mobile. Nokia si Ericsson nu sunt firme musulmane, telefoanele celulare n-au fost inventate de bin Laden. Explicatia si diagnosticul pentru moartea oarba care loveste acum in orice punct al globului nu se afla doar in Islam, ci si in miezul civilizatiei contemporane, in care fiecare cucerire tehnologica neinsotita de progresul relatiilor interumane se poate intoarce intr-o zi impotriva omenirii. Atentatul de la Madrid reprezinta un prim asasinat in masa dirijat in mod deliberat asupra amaratilor. La World Trade Center era de presupus ca se gaseau oameni cu bani peste medie, in trenurile de la periferia Madridului erau muncitori navetisti, studenti, mici functionari. Al-Qaida si-a calculat lovitura. Daca omorau niste politicieni, finantisti sau militari, populatia ar fi reactionat mult mai slab; asa, spaniolii de rand se ridica impotriva guvernului Aznar, acuzandu-l ca a tarat Spania alaturi de SUA in razboiul grotesc din Irak. E de presupus ca urmatoarele lovituri ale Retelei vor fi indreptate tot impotriva cetatenilor de rand, chiar a saracilor, pentru a lasa guvernele pro-americane fara suport popular. Daca se va intampla asta si in Romania, nu cred sa se umple strazile cu demonstranti. Instinctul comunitar, constiinta social-politica a populatiei romanesti bat spre zero. Romanii se vor multumi sa priveasca fiecare la telejurnale inca un puhoi de imagini atroce, pe care, potrivit ratingurilor, le prefera oricum, vor citi cancanuri despre cei morti, in ziarele de scandal, vor asculta parerile lui Gigi Becali si Mitica Dragomir despre fenomen si isi vor spune "fie la ei acolo" sau "uite ca se poate si mai rau". Nici moartea nu cred ca mai poate clinti aceasta tara din izolare individuala, barfa, resemnare si mizerie. Si daca vom ajunge sa mergem la cumparaturi cu un sac de plastic in geanta, in care sa adunam la o adica ramasitele celui de langa noi, nu va fi o problema. Cel mult, ne vom organiza inca in viata o pomana si un parastas monstru, din toata saracia, la care sa cante Guta si Loghin. Pentru Al-Qaida ar fi cel mai simplu sa produca o omucidere in masa in Romania, dar pana si Al-Qaida ar fi silita apoi sa constate ca s-a ostenit degeaba.BACK