VIATA » Ecologie


BACK

Ecologia si efectele globalizarii

Tudor Ionescu
Bogdan-Ioan Stanciu


      Raportul Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie arata ca in 1995, o cincime din populatia globului - traitoare in tarile avansate - era responsabila pentru 63% din totalul emisiilor poluante si consuma 86% din totalul resurselor existente, in vreme ce alta cincime, din tarile lumii a treia, producea 2% din totalul noxelor si consuma doar 1,3 % din resurse! Aproape 60% dintre saracii lumii sunt lipsiti de cele mai elementare mijloace de subzistenta, o treime nu au acces la apa salubra, un sfert nu au o locuinta corespunzatoare, 20% nu au acces la servicii moderne de sanatate si 20% dintre copii parasesc scoala inainte de clasa a V-a.

      In decursul ultimilor ani, datorita lacomiei companiilor transnationale, s-au inregistrat cele mai ridicate niveluri ale despaduririlor din istorie. In acest ritm, peste 50 de ani toate padurile tropicale vor disparea, ducand la o dereglare ireversibila a echilibrului ecologic.

      Schimbarile climaterice, urmare a perturbarii echilibrului ecologic prin industrializare nerationala si urbanizare excesiva, au deja un impact sever asupra populatiei globului, mai ales sub urmatoarele aspecte: furtuni si inundatii de mare amploare, accelerarea eroziunii solului si a extinctiei speciilor animale si vegetale, deplasarea oamenilor din zonele agricole, degradarea sanatatii publice. La ora actuala numarul refugiatilor ecologici a atins 25 de milioane in intreaga lume. United Nations' Population Fund, 2001; www.unfpa.org.

      Urbanizarea crescanda constituie o alta problema extrem de grava: in fiecare zi, aproape 160.000 persoane din toata lumea parasesc zonele rurale, venind la orase. Numeroase aglomerari urbane din tarile in curs de dezvoltare se afla in situatii limita si sufera o deteriorare continua datorita cresterii populatiei, lipsei infrastructurilor necesare acoperirii nevoilor vitale, contaminarii apei si aerului, excedentului de deseuri etc. Distrugerea civilizatiei rurale tinde sa rupa echilibrul milenar in care satul era plamanul care purifica si talpa pe care se sprijinea civilizatia.BACK