CULTURA » Idei


ę BACK

Cine se joaca cu sufletele noastre?

Tudor Ionescu
Bogdan-Ioan Stanciu

Obiectivul spiritual al globalizarii il constituie unificarea tuturor religiilor. Iata ce spune Matthew Fox, creatorul conceptului de ecumenism profund: Ecumenismul profund este miscarea care va valorifica intelepciunea tuturor religiilor lumii: a hinduismului, a budismului, a islamismului si a iudaismului, a taoismului si a sintoismului, a crestinismului in toate formele sale, a religiilor native si a zeilor religiilor din intreaga lume. In valorificarea acestei intelepciuni consta ultima speranta de supravietuire a planetei pe care o numim casa noastra. Matthew Fox, The Coming of the Cosmic Christ, New York: Harper & Row, 1988, pag. 288t.

Tendinta de relativizare a valorilor si modificare a perceptiei despre traditional (acum vazut ca desuet) sunt motivele pentru care omul societatii globale (in special tinerii), in incercarea de gasire a sinelui, accepta tot felul de experiente pseudo-spirituale. Astfel, tinerii se indreapta fie spre religiile sincretice, fie - cei cu potential de revolta mai mare - spre doctrinele luciferice, satanism, ezoterism.

Religiile sincretice la moda sunt in special cele de inspiratie orientala, dar nu numai: Yoga, Zen, Scientologie, Ananda Marga, felurite doctrine New Age, Moon, etc. Acestea ofera suficienta libertate adeptilor pe care nu-i constrang sa creada intr-un Dumnezeu personal. Acestia se pot substitui ei insisi Divinitatii iar mantuirea devine o problema pe care o pot rezolva singuri, dupa cum ii taie capul...

Adeptii lor se simt confortabil atat in prezenta Bibliei crestine cat si a Evangheliei Acvariene a lui Isus Hristos de Levi Dowling, a revelatiilor profetului somnambul Edgar Cayce sau a sfaturilor entitatii spirituale pe nume Ramtha, un ^”razboinic lemurian in varsta de 35.000 de ani canalizat in transa de J. Z. Knight!

Dupa Hegel, viata omului are doua componente: una imanenta, imediata, zilnica, si una transcendenta, care actioneaza ca un tel deasupra individului sau grupului, deasupra limitarii lor, dand nastere sentimentului de apartenenta etnica si nationala. Daca vrei sa ucizi acest tel transcendent si sa transformi omul intr-un egoist feroce, gata oricand sa sfasie pentru orgoliile lui meschine, trebuie sa modifici componenta imediata a vietii de zi cu zi. Adica trebuie sa-i modifici perceptiile vizuale, auditive, tactile, familiare, cu care generatii inaintea sa au trait, in asa fel incat sa nu simta, prin toti porii sai, decat aceasta rasturnare a valorilor. Asa s-a creat omul materialist, teluric, consumatorist, lipsit de constiinta nationala, traitor exclusiv pentru sine si pentru a-si satisface nevoile crescande. Nimic nu mai conteaza, totul poate fi calcat in picioare! Goana dupa vanzari genereaza situatii halucinante. O reclama recenta la berea Heineken prezinta o imagine cu nasterea lui Iisus pe care sta scris: ^”E fata!^‘. Raquel Welch apare in Sunday Times rastignita pe o cruce iar in Turcia strainii ce viziteaza Anatolia pot duce acasa un suvenir naucitor: un sapun infatisand-o pe Sfanta Fecioara.

Deci, iata, valorile traditionale nu trebuie distruse asa cum a incercat internationalismul comunist, prin forta, caci nu viata exterioara a omului trebuie controlata, ci gandirea sa!

Oricine doreste sa distruga un popor, sa-l faca sa isi piarda identitatea, trebuie sa atace in primul rand factorii sai creatori si formatori, cultura si traditia: Pentru a supune un popor, trebuie sa-i anihilezi fortele morale cu totul, deformandu-i trecutul, ponegrindu-i eroii si conducatorii adevarati cu cele mai infame minciuni; toate acestea le poti indeplini slujindu-te de serviciile elementelor cele mai decazute si mai lipsite de scrupule, alese din randurile acestui popor pentru a-l conduce^‘ scria inteleptul chinez Lao Tse in urma cu 2500 de ani.ę BACK