CULTURA » Idei


BACK

Morala si istorie

Privind de-a lungul timpului antagonismul dintre bine si rau, putem spune ca acest antagonism se refera la oameni si nu la actiuniile lor. Astfel am fi tentati sa spunem ca exista doua feluri de morala: a binelui si a raului. Daca ne uitam mai intai la cine este bun si cine este rau se vor desprinde doua feluri de morala sau doua categorii sociale care fiecare incerca sa se convinga si nu sa convinga de propria morala.
Morala stapanilor, a celor care au putera, cei care dispretuiesc tot ce nu le este egal fiind convinsi de superioritatea virutiilor lor si de faptul ca cei saraci sunt mizerabili neputinciosi iar cei ce incearca sa deschida gura si sa vorbeasca despre morala ii numesc lejer viermi ai vremurilor. Foarte sigura de ea aceasta clasa dominanta confunda raul cu neputinta si virtutea cu puterea ambele partial adevarate. Aceasta clasa dispretuieste clasa sclavilor si uraste pe cei superiori care desigur ca exista.
Morala scalvilor, a celor dominati sustine valori ca rabdarea, blajinitatea, umilinta, supunerea, toleranta, dar nu datorita valorii in sine a acestor virtuti ci pentru ca sunt singurele lor arme si daca sunt cele mai commode in locul luptei atunci intalnim lasitatea ascunsa prin neputinta. Ei spun ca fericirea stapanilor este una superficiala, de complezenta, pe cand a lor se naste din zestrea ancestrala, din cultul stramosilor ,astfel ajungem la religie, stim deja de ce.
Cine a scris istoria nu este greu de ghicit. Pacat ca asa de diferite nici una nu a avut curajul sa renunte la utilitarism , si mai rau sa nu se foloseasca de el si sa nu il impinga in fata ca o scuza. Nici o clasa nu a cladit cu adevarat valori fiindca nici una nu le-a sfarmat inainte.BACK