CULTURA » Idei


BACK

Ilie n-are nevoie de o gala Nastase

Cristian Tudor POPESCU

Multi oameni de tenis, inclusiv subsemnatul, au vorbit despre Ilie Nastase si jocul lui fabulos fie la televizor, fie la o bere. I-au fost disecate miscarile, loviturile, tacticile de joc. Eu mi-am ingaduit tot felul de metafore si imagini pe care le-am crezut sugestive in a descrie acest fenomen al naturii. La sfarsitul saptamanii trecute am avut ocazia extraordinara de a intelege ca nu stiam despre ce vorbesc, pentru ca am trait o experienta unica, pe care o doresc oricarui comentator de tenis: am jucat un turneu alaturi de Ilie Nastase, in proba de dublu 45 de ani plus a Internationalelor Romaniei la Veterani.

Ar fi fost mai simplu sa joc impotriva lui. A fi langa Ilie inseamna sa fii cufundat intr-un camp de tensiune greu de suportat. Nu numai racheta, tot aerul din jurul lui vibreaza atunci cand loveste mingea. Dupa ce mana care tine racheta si-a inceput miscarea, totul e terminat deja, Ilie poate incepe sa vorbeasca cu publicul - o si face adesea - pentru ca pare ca stie cu precizie milimetrica unde se va duce mingea, si ca adversarul n-o s-o mai ajunga. Daca la adanci batraneti Ilie va ajunge, Doamne fereste, sa orbeasca, in jocul lui nu cred ca se va vedea vreo diferenta. La 55 de ani, Ilie Nastase joaca aidoma unui pusti de geniu care misca o racheta virtuala pe ecranul unui joc de tenis electronic. Ridurile de pe fata lui par puse cu mana de un machior prost, nu se potrivesc nicidecum cu miscarile de pisica pe varfuri de gard. La 55 de ani, mingea servita de Ilie iti suiera pe langa ureche cu peste 180 km/h si se duce, imparabil, fix in colturile careului de serviciu. Te uiti uluit peste umar si parca astepti sa-si scoata razand masca de pe fata si sa ramana acel Ilie de vis al tineretii noastre...

Mai buimacitoare decat toate e insa pofta lui de a juca tenis. Dupa o jumatate de veac cu racheta in mana, Ilie se bucura la fiecare minge. Fii atent, sa vezi cum o dau pe asta", iti sopteste, si chiar o da, cu spatele la fileu, loburi de 20 m care pica la o palma dincoace de linie, sau prin rasucire fulgeratoare, orbeasca", de pe dreapta pe rever. Uiti ca mai ai, totusi, si tu de dat in minge, de teama sa nu pierzi vreo minune a sf. Ilie. Si trebuie sa dai, pentru ca Ilie vrea victoria, nu s-a saturat de ea dupa atatea Roland Garrosuri, Wimbledonuri si Forest Hillsuri, vrea sa o aiba si in parcul Herastrau... La fel ca multi alti mari sportivi romani, Ilie Nastase nu a beneficiat la retragere de o gala Nastase. Tuturor celor care considera asta o nedreptate, pot sa le spun acum sa stea linistiti: Ilie Nastase nu s-a retras si n-o sa se retraga din tenis nici cand va sari dincolo de ochiurile negre ale fileului.


Copyright S.C. ADEVARUL S.A., Piata Presei Libere 1, Bucuresti, Romania - All rights reserved


BACK